
Sfilmowano proces myślowy polującej larwy danio pręgowanego
1 lutego 2013, 13:56Japońscy naukowcy sfilmowali proces myślowy larwy danio pręgowanego (Danio rerio), która śledziła potencjalny łup - pantofelka.

Nie taki siarkowodór zły, jak go malują
30 kwietnia 2013, 12:35Brytyjscy i singapurscy naukowcy zauważyli, że nowy lek, który powoli uwalnia siarkowodór (H2S), skutecznie zmniejsza stan zapalny i opuchliznę stawów.

Aktywność fizyczna korzystnie reorganizuje mózg
5 lipca 2013, 06:38Aktywność fizyczna reorganizuje mózg w taki sposób, że zaczyna on słabiej reagować na stres, a lęk słabiej zaburza jego normalne funkcje.

Kodeina może pogarszać, a nie zmniejszać ból
18 września 2013, 06:39Gdy australijscy naukowcy porównali skutki działania kodeiny i morfiny, okazało się, że ta pierwsza w mniejszym stopniu usuwa ból, a jednocześnie powoduje podobny wzrost wrażliwości na ból.

Wii nowym sposobem na cukrzycę
10 grudnia 2013, 11:18Aktywne gry komputerowe pomagają chorym z cukrzycą typu 2. lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi.

Wyobrażanie zapachu dźwignią reklamy?
24 lutego 2014, 15:10Wyobrażanie sobie zapachu produktu (ang. smellizing) zwiększa chęć nabycia i skonsumowania reklamowanych produktów.

Odkryto pająka wykonującego gwiazdy
5 maja 2014, 09:54Dr Peter Jäger z Instytutu Badawczego Senckenberga we Frakfurcie nad Menem opisał pająka Cebrennus rechenbergi, który przemieszczając się, wykonuje figury do złudzenia przypominające gwiazdy. Artykuł nt. nowego nocnego gatunku z pustyni Irk asz-Szabbi w południowo-wschodnim Maroku ukazał się na łamach periodyku Zootaxa.

Mniejsza liczba zwierząt prowadzi do konfliktów społecznych
25 lipca 2014, 10:14Globalny spadek liczebności dzikich zwierząt wiąże się, wg ekologów, ze wzrostami w handlu ludźmi i niewolnictwie dzieci. Mniejsza dostępność zwierząt w wielu krajach sprawia, że trzeba większych nakładów pracy, by znaleźć pożywienie.

Cukry przyczyną problemów pamięciowych
8 października 2014, 09:27Dojrzewające szczury, które wypijały duże ilości płynów, zawierających cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy w stężeniach odpowiadających popularnym napojom, miały problemy z pamięcią i zapalenie mózgu. Rozwijał się też u nich stan przedcukrzycowy.

Sztuczne przeciwciała ukierunkowują i stymulują komórki odpornościowe
19 grudnia 2014, 13:47Naukowcy z Uniwersytetu Yale stworzyli cząsteczki naśladujące przeciwciała SyAMs (od ang. synthetic antibody mimics), które łączą się zarówno z antygenami, jak i komórkami odpornościowymi.